Ministerstvo práce podalo trestné oznámenie pre eurofondy

16.3.2012

BRATISLAVA 16. marca (WEBNOVINY) – Ministerstvo práce podalo ďalšie trestné oznámenie pre podozrenia zo zneužívania eurofondov.

Prípadmi sa už zaoberá Úrad boja proti korupcii Prezídia Policajného zboru SR, ktorému trestné oznámenie doručili 15. marca.

„Všetky podozrenia sa týkajú projektov, ktoré boli podporené v čase, keď bola ešte ministerkou Viera Tomanová, a ktorých zmluvy boli podpísané tesne pred jej odchodom z úradu, teda v júni 2010,“ uviedla Daniela Šulcová z mediálneho odboru Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR.

Konkrétne podľa nej ide o Rómske mediálne a dokumentačné centrum, o. z. (RMDC), Európsku Rómsku pracovnú agentúru, o. z. (ERPA) , Regionálne združenie partnerstiev sociálnej inklúzie – Cesta n.o., (RZPSI) a Košické lokálne partnerstvo sociálnej inklúzie (KLPSI).

Podvod sa údajne opakoval

Podľa ministerstva práce u týchto subjektov vzniklo podozrenie z možného zneužitia verejných zdrojov fiktívne deklarovanými aktivitami a s nimi súvisiacimi výdavkami, či viacnásobným hradením výdavkov na tú istú aktivitu.

„K týmto zisteniam dospeli kontroly na mieste u prijímateľa RZPSI a krížová kontrola výdavkov medzi organizáciami Fond sociálneho rozvoja a Sociálna implementačná agentúra, prostredníctvom ktorých sú prijímatelia podporení,“ vysvetlila Šulcová.

Podľa Šulcovej kontroly napríklad preukázali, že jedna a tá istá osoba bola podľa prezentačnej listiny v rovnakých dňoch účastníkom vzdelávania u prijímateľa KLPSI a zároveň v tieto dni bola aj lektorom u prijímateľa RMDC. „Tento typ podvodu sa opakoval u menovaných subjektov viackrát,“ dodala Šulcová.

Ministerstvo uviedlo, že sa zistilo aj ďalšie upravovanie a prispôsobovanie prezentačných listín tak, aby si na ich základe nechali prijímatelia preplácať fiktívne výdavky.

Bývalá ministerka Tomanová je za kontrolu

„Na základe našich zistení máme za to, že osoby konajúce pre a v mene uvedených prijímateľov predložením falšovaných, nesprávnych a neúplných výkazov a dokladov v žiadostiach o platbu mohli naplniť zákonné znaky trestného činu poškodzovanie finančných záujmov Európskych spoločenstiev a spôsobiť celkovú škodu najmenej vo výške 50-tisíc eur. Veríme, že polícia prípady dôkladne prešetrí a vinníci budú náležite potrestaní,“ uviedla štátna tajomníčka ministerstva práce Lucia Nicholsonová (SaS).

Bývalá ministerka práce Viera Tomanová hovorí, že pri schválených projektoch treba stále kontrolovať, ako sa plnia. „Ministerstvo práce si jednoznačne musí plniť vo vzťahu ku koncovým prijímateľom, teda realizátorom projektov, svoju kontrolnú úlohu,“ upozornila Tomanová.

Zdôraznila, že rezort práce musí plnenie projektov kontrolovať bez ohľadu na to, či ho vedie Tomanová alebo niekto iný. „Ja som taktiež na základe kontrol odstupovala od zmlúv, ak koncoví prijímatelia nedodržali zmluvné podmienky,“ konštatovala. Okrem toho tiež podávala trestné oznámenia, ak nadobudla nejaké podozrenia.