Mrazy komplikujú život i chovateľom hydiny

16.2.2012

BRATISLAVA 16. februára (WEBNOVINY) – Mrazy z posledných dní narobili problémy aj chovateľom hydiny.

Podľa Ladislava Birčáka zo spoločnosti Novogal im totiž chladné počasie zvýšilo náklady na vykurovanie brojlerových hál. Pri plyne im náklady stúpli o približne 30 % a pri elektrine o 1 %.

„Tie náklady naviac sú najmä spojené s vyššou spotrebou plynu, ale aj s používaním rôznych prenosných vykurovacích veľkokapacitných ohrievačov aj napríklad na vykurovanie skladov na vajíčka, aby nezamrzli,“ uviedol pre agentúru SITA Birčák.

Počasie malo podľa jeho slov vplyv aj na počet znesených vajec, no dopad nebol až tak výrazný, keď sa v porovnaní s priemerom znížil ich počet o 3 až 4 %. „Sliepky-nosnice sú vo vykurovaných halách, nemajú voľné výbehy,“ uviedol Birčák.

V súvislosti so zákazom chovu sliepok v neobohatených klietkach, ktorý platí v EÚ od začiatku tohto roka, eviduje spoločnosť Novogal zvýšený záujem obchodných reťazcov o slovenské vajcia. „Je to hlavne z dôvodu obmedzeného dovozu vajec z Poľska, kde veľa fariem nevyhovuje nariadeniu o chove sliepok, ale treba poznamenať, že zvýšený záujem je hlavne u reťazcov slovenského pôvodu,“ vysvetlil Birčák.

Zahraničné reťazce podľa neho ešte stále nakupujú hlavne u firiem, ktoré vajcia nakúpia lacno v zahraničí a na Slovensku ich len prebalia a následne predajú. „Zarážajúce je, že aj napriek viacerým škandálom od nich obchodné reťazce nakupujú tovar naďalej,“ dodal Birčák.